Οι Επιστήμες στο YouTube


Ανακύκλωση πλαστικού.  Τι συμβαίνει με τα πλαστικά που απορρίπτουμε στη στεριά ή καταλήγουν στη θάλασσα;
Τι σημαίνει ακτινοβολία; Ποια ακτινοβολία είναι επικίνδυνη; Παρακολουθήστε το παρακάτω υποτιτλισμένο διδακτικό video από το http://ed.ted.com.
Μαθαίνουμε στη Χημεία για τα πολυμερή. Στο παρακάτω βίντεο θα παρακολουθήσετε μια εντυπωσιακή επίδειξη για την  ανθεκτικότητα και την ελαστικότητα ενός πολυμερούς, του Line-X. Αν δεν εμφανιστούν εξαρχής, ενεργοποιήστε τους υπότιτλους.

Στο βίντεο που ακολουθεί απεικονίζονται οι τροχιές που θα είχαν τα ουράνια σώματα του πλανητικού μας συστήματος αν αυτό ήταν γεωκεντρικό, δηλαδή αν όπως πίστευαν ο Αριστοτέλης και ο Πτολεμαίος η Γη ήταν στο κέντρο και όλα τα σώματα γύριζαν γύρω της. Δεν είναι παράξενο το ότι αυτή η "δαντελωτή" απεικόνιση δεν ικανοποίησε τον Κοπέρνικο ο οποίος αναζήτησε μια πιο πειστική εξήγηση για τις τροχιές και οδηγήθηκε στη θεμελίωση της (ορθής) ηλιοκεντρικής θεωρίας.

Γιατί ο πάγος επιπλέει στο νερό;
Το φράγμα του ήχου


Για τον παρατηρητή εκτός οχήματος η μπάλα εκτελεί ταυτόχρονα δύο κινήσεις:
Μία προς τα αριστερά μαζί με το όχημα και μία προς τα δεξιά λόγω της εκτόξευσης. 
Ποιο είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού όταν οι ταχύτητες είναι ίσες;Ανθρωπογεωγραφία - Σχετικά με το μεταναστευτικό κύμα του 2015
Ένα μοντέλο του ηλιακού μας συστήματος σε κλίμακα ως προς τις αποστάσεις αλλά και ως προς το μέγεθος των πλανητώνΤα τελευταία χρόνια που διδάσκω και Βιολογία έχω δεχθεί πολλές ερωτήσεις από τους μαθητές σχετικά με την αιτία και την αντιμετώπιση των ψυχικών νοσημάτων. 
Το παρακάτω βραβευμένο βίντεο ασχολείται με τη σχιζοφρένεια. Είναι λίγο εκτενές (εδώ που τα λέμε είναι και λίγο βαρύ για την ηλικία σας) αλλά θα σας βοηθήσει τουλάχιστον να μην αντιμετωπίζετε τους ψυχικά ασθενείς ως εν δυνάμει εγκληματίες. 

Παρατηρήστε πώς πέφτει το ελατήριο. Πρόκειται για επαλληλία δύο κινήσεων: μια της ελεύθερης πτώσης και μια της συσπείρωσης του ελατηρίου με σκοπό να ξαναβρεί το αρχικό του μήκος.
Tο 1971 στα πλαίσια της αποστολής στη Σελήνη Apollo 15 ο αστροναύτης David Scott άφησε να πέσουν μαζί ένα σφυρί και ένα φτερό. Όπως περιμέναμε - ήδη από την εποχή του Γαλιλαίου - τα αντικείμενα φτάνουν στην σεληνιακή επιφάνεια ταυτόχρονα χάρη στη μη ύπαρξη ατμόσφαιρας.
Η ιστορία μας σε 1 λεπτό:
Η αγριότητα συνήθως συνδυάζεται με την ταχύτητα. Απολαύστε την σε αργή κίνηση.
 Μαθαίνουμε ότι η περίοδος του εκκρεμούς εξαρτάται από το μήκος του νήματος. Στο βίντεο που ακολουθεί παρατηρούμε εντυπωσιακούς σχηματισμούς όταν ταλαντώνονται εκκρεμή με διαφορετικά μήκη.
Στο παρακάτω βίντεο απεικονίζεται η εξέλιξη του προσδόκιμου ζωής και του εισοδήματος σε 200 χώρες όπως καταγράφηκε από τις στατιστικές τα τελευταία 200 χρόνια. 
Αξίζει την προσοχή μας γιατί έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι ο κόσμος ήταν πάντα όπως τον βλέπουμε τώρα...
Απολιθωμένοι σκελετοί φαλαινών βρέθηκε στην έρημο Ατακάμα της Χιλής. Υπολογίζεται ότι έχουν ηλικία από 2 έως 7 εκατομμύρια χρόνια. Αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη για το ότι η κατανομή στεριάς-θάλασσας αλλάζει διαρκώς στον πλανήτη μας. 
Ormie the pig: Πόσοι νόμοι της Φυσικής εφαρμόζονται στο παρακάτω βίντεο;Καραμέλα Mentos μέσα σε Diet Coke. Αγαπημένο από τους μαθητές και η εξήγηση στα Αγγλικά.
Αν θέλετε να το δοκιμάσετε, καλύτερα να είστε στην παραλία και να φοράτε το μαγιό σας.Επίδειξη στατικού ηλεκτρισμού. Η κάθε τρίχα απωθείται από τις υπόλοιπες γιατί έχουν όλες ίδιο φορτίο.
Ο Lewis στέκεται πάνω σε ένα μονωτικό υλικό (π.χ. ξύλινο σκαμπό) ώστε τα φορτία να παραμένουν στο σώμα του και να μην μεταφέρονται στη Γη. Η "ψυχολογική" βαρύτητα...