Βιολογία Β' Γυμνασίου

αναρτήθηκε στις 18 Ιαν 2015, 2:20 π.μ. από το χρήστη Μαρίνα Νικολακάρου   [ ενημερώθηκε 29 Δεκ 2017, 9:04 π.μ. ]

Κεφάλαιο 2: Οι οργανισμοί στο περιβάλλον τους:

Προσαρμογή: Κάποιοι μαθητές δυσκολεύονται να καταλάβουν την έννοια της προσαρμογής ενός οργανισμού στο περιβάλλον του. Αυτό το διαδραστικό παιχνίδι θα σας βοηθήσει.


Ρύπανση: Εργασία με τίτλο: "Οικολόγος Paparazzi"
Περιγραφή: 
Παρατηρώ φαινόμενα ρύπανσης ατμόσφαιρας - υδάτων - εδάφους και τα φωτογραφίζω. 
Χρησιμοποιώ τις φωτογραφίες σε ένα κείμενο Word ή σε μια παρουσίαση Power Point περιγράφοντας πού τράβηξα την κάθε φωτογραφία, τι απεικονίζει και ποια εναλλακτική λύση θα πρότεινα ώστε να μη ρυπανθεί το περιβάλλον.
Στέλνω την εργασία στο e-mail: mnikolakarou@gmail.com. Δεν χρειάζεται να την τυπώσω.
Παρατηρήσεις:
- Αν δεν έχω τα μέσα για να φωτογραφίσω και να συντάξω την εργασία σε υπολογιστή, φτιάχνω μια αφίσα ζωγραφίζοντας αυτά που παρατήρησα ή φτιάχνοντας ένα κολάζ.
- Δεν χρειάζεται να παρουσιάσω πολλές φωτογραφίες, το πολύ δύο για κάθε τύπο ρύπανσης.
            Καλή Επιτυχία! Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.
            Οι εργασίες των μαθητών του 4ου Γυμνασίου Κορίνθου για το σχ. έτος 2014-15 βρίσκονται εδώ:Κεφάλαιο 4: Ασθένειες και οι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνισή τους.

Μικροοργανισμοί: Χρησιμοποιήστε την πλατφόρμα e-bug! Περιέχει αξιόλογο εκπαιδευτικό υλικό που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος με θέμα «Γνωρίζω και αντιμετωπίζω τα μικρόβια».

Υγιεινή στην καθημερινότητα: Στη Βρετανία το 1947, προσπαθούσαν να διδάξουν στους ανθρώπους πως να προστατεύονται αλλά να προστατεύουν και τους άλλους από τη μετάδοση ιώσεων. Το παρακάτω βίντεο αποτελεί ενημερωτικό σποτ της εποχής. Μη μου πείτε ότι δεν έχει πλάκα;
Λοιμώδεις ασθένειες: Παρακολουθείστε το παρακάτω υποτιτλισμένο video σχετικά με την πανδημία.Επίσης ένα άρθρο για την πανδημία γρίπης του 1918 και την προσαρμογή του δημόσιου συστήματος υγείας εδώ.Ασθένειες: Ακολουθεί ο πίνακας με τις κυριότερες αιτίες θανάτου και την εξέλιξή τους ιστορικά στην Ελλάδα  
πηγή: http://www.statistics.gr/


Ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο στο να εντοπίσουμε ποια από τα νοσήματα που οδηγούν στο θάνατο θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αν υιοθετούσαμε έναν ισορροπημένο τρόπο διαβίωσης με σωστή διατροφήάσκηση και αποχή από τη συστηματική χρήση οινοπνεύματος, από το κάπνισμα και γενικά από εξαρτησιογόνες ουσίες. Θα τα συζητήσουμε διεξοδικότερα και στο μάθημα.
Εθισμός: Η παρουσίαση μιας εναλλακτικής θεωρίας για το μηχανισμό του εθισμού στα ναρκωτικά η οποία θεωρεί λιγότερο σημαντική τη σωματικά εξάρτηση και περισσότερο την ψυχική. Δε με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη αλλά έχει ενδιαφέρον.Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες στο μάθημα.Ανοσοποιητικό σύστημα (λίγο κουραστικό βέβαια για Γυμνάσιο):