Ομαδική κατασκευή


ΓΕΝΙΚΑ

      
Συνοπτική περιγραφή της μεθόδου
της «Ομαδικής Εργασίας» για τη
μελέτη της Βιομηχανίας

Το τμήμα της τάξης θα χωριστεί σε ομάδες των 10-13 ατόμων περίπου. Κάθε ομάδα θα επιλέξει να μελετήσει και να κατασκευάσει το μοντέλο μιας παραγωγικής μονάδας.

Κάθε ομάδα μαθητών θα κατασκευάσει ένα ομοίωμα πραγματικής βιομηχανίας, που θα αντικατοπτρίζει τη λειτουργία της με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο. Σ' αυτό θα απεικονίζονται οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι (χώροι φορτοεκφόρτωσης, βιομηχανικός εξοπλισμός, γραφεία και χώροι προσωπικού, χώροι στάθμευσης κ.λπ.) και η παραγωγική διαδικασία.

Η κατασκευή θα συνοδεύεται από λεπτομερειακά σχέδια που θα δείχνουν τα παραπάνω στοιχεία, χάρτες με οικονομοτεχνικά στοιχεία της βιομηχανίας, το συγκοινωνιακό και ενεργειακό δίκτυο που εξυπηρετεί τη συγκεκριμένη παραγωγική μονάδα, καθώς και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο κρίνουν οι μαθητές και ο καθηγητής ότι είναι απαραίτητο στοιχείο μελέτης.
                                                                                                                                                            από το σχολικό βιβλίο


Σημειώνεται ότι ως βιομηχανία μπορεί να μελετηθεί οποιοδήποτε σύστημα μαζικής παραγωγής του πρωτογενούς, δευτερογενούς ή τριτογενούς τομέα.
 
ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ  Ομαδικών Εργασιών 

 
   Σχολικό Έτος 2011-2012 
    2ο Γυμνάσιο Κορίνθου

Υλοποιήθηκαν οι εξής ομαδικές εργασίες:
        
Τμήμα Β5α: Ζωολογικός κήπος
Πρόκειται για ζωολογικό πάρκο που περιλαμβάνει εξωτερικό χώρο στάθμευσης, λιμνούλα, κτήρια καφετέριας, ερπετών, εισιτηρίων, αναμνηστικών ειδών, υπαίθριους χώρους φύλαξης ζώων και μεγάλο κλουβί πτηνών στο οποίο εισέρχονται οι επισκέπτες.


Τμήμα Β5β: Ελαιοτριβείο με ελαιώνα
Πρόκειται για ελαιοτριβείο το οποίο συμπεριλαμβάνει τμήμα ελαιώνα. Απεικονίζονται επίσης ο κάδος διάθεσης των αποβλήτων της ελαιοτριβής, πλατφόρμα ζύγισης, θέσεις στάθμευσης και επιγραφή.

 
 


Τμήμα Β6: Κατασκήνωση
Πρόκειται για κατασκήνωση σε δενδρόφυτη περιοχή η οποία περιλαμβάνει χώρο στάθμευσης επισκεπτών και προσωπικού, κοιτώνες, κτήριο υποδοχής, εστιατόριο με σκιασμένο εξωτερικό χώρο, ιατρείο και κυλικείο. Έχουν απεικονιστεί επίσης πισίνα, γήπεδο τένις και βόλεϋ.    

 

 


  
  Σχολικό Έτος 2010-2011 
    2ο Γυμνάσιο Κορίνθου

Υλοποιήθηκαν οι εξής ομαδικές εργασίες:

Τμήμα Β4α: Ξενοδοχειακή μονάδα "Γαλήνη"
Πρόκειται για ξενοδοχειακή μονάδα που περιλαμβάνει κεντρικό κτήριο με υποδοχή πελατών, αυτόνομες μεζονέτες, πισίνα με μπαρ και ξαπλώστρες, χώρους στάθμευσης και κήπο.  
  Τμήμα Β4β: Γυναικείες και Ανδρικές Δικαστικές Φυλακές
Πρόκειται για ένα ομοίωμα σωφρονιστικού ιδρύματος το οποίο περιλαμβάνει ανδρικές και γυναικείες πτέρυγες με ξεχωριστά προαύλια, κτήριο υποδοχής με χώρο στάθμευσης, φυλάκια, ψηλή περίφραξη με σύρμα και προβολείς.  
Τμήμα Β5: Αθλητικό κέντρο
Πρόκειται για ένα ομοίωμα αθλητικού κέντρου που περιλαμβάνει κτήριο φύλακα και αποθήκη, κλειστό και ανοικτά γήπεδα μπάσκετ, γήπεδο τένις, ανοικτή πισίνα με αποδυτήρια και κερκίδες και χώρο skate-board.
 
  

Τμήμα Β6: Γήπεδο ποδοσφαίρου
Πρόκειται για ένα ομοίωμα γηπέδου ποδοσφαίρου. Εκτός από τις κερκίδες, τους προβολείς και τη διαγράμμιση του αγωνιστικού χώρου φαίνεται η χρήση των εξωτερικών πλευρών ως καταστήματα, η σύνδεση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς (στάση Μετρό) και ο παρακείμενος δρόμος ταχείας κυκλοφορίας.