Φυσική Γ': Φαινόμενο Joule

αναρτήθηκε στις 8 Φεβ 2012, 8:08 π.μ. από το χρήστη Μαρίνα Νικολακάρου   [ ενημερώθηκε 10 Ιαν 2017, 11:21 π.μ. ]
Φαινόμενο Joule:
Όταν από έναν αντιστάτη διέρχεται ηλεκτρικό ρεύμα τότε αυξάνεται η θερμοκρασία του και εκλύεται θερμότητα στο περιβάλλον. 

Πάνω σε αυτό το φαινόμενο βασίζεται η τεχνολογία πολλών ηλεκτρικών συσκευών όπως ο φούρνος, οι ηλεκτρικές εστίες, η τοστιέρα, ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας και τόσα άλλα. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι συσκευές σχεδιάζονται ώστε το φαιν, Joule να ενισχύεται και να μεγιστοποιείται το ποσοστό μετατροπής της ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμική.

Αλλά ακόμα και όταν η έκλυση θερμότητας δεν είναι επιθυμητή σε μία συσκευή - όπως για παράδειγμα στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή - παρατηρούμε ότι η θερμοκρασία των συσκευών αυξάνεται σύμφωνα με το φαινόμενο Joule. Σε τέτοιες περιπτώσεις προσπαθούμε να μειώσουμε το ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας που μετατρέπεται σε θερμική γιατί εκτός από τις απώλειες, η άνοδος της θερμοκρασίας θα μπορούσε να βλάψει τα ηλεκτρονικά κυκλώματα.
Ενισχύουμε το φαινόμενο Joule

       Με την κατάλληλη επιλογή αντιστάτη, στην περίπτωση του φούρνου και του ηλεκτρικού σίδερου καταναλώνεται ηλεκτρικό ρεύμα αποκλειστικά για την παραγωγή θερμότητας. 
Πρόκειται για συσκευές ιδιαίτερα ενεργοβόρες
                "Ανεχόμαστε" το φαινόμενο JouleΣτον Η/Υ και στο φωτιστικό η θέρμανση των αγωγών είναι ανεπιθύμητη, όμως την ανεχόμαστε αφού δεν μπορούμε να την εξαλείψουμε. Στον Η/Υ αντιμετωπίζεται με το εγκατεστημένο ανεμιστηράκι.