Προαπαιτούμενες γνώσεις γυμνασίου είναι, οι τριγωνομετρικοί αριθμοί οξείας γωνίας τριγώνου, ενώ καλό είναι να χειρίζεστε και το πυθαγόρειο θεώρημα.
Από το σχολικό βιβλίο μελετάμε το Παράδειγμα στη σελίδα 116.
Επαναλαμβάνουμε το παράδειγμα αλλάζοντας τα εξής μεγέθη: νέα τιμή για τη δύναμη F, F=10N και νέα γωνία ω=45 μοίρες. Δίνεται ότι ημ45=συν45=√ 2/2. Παρακαλώ σχεδιάστε το αντίστοιχο σχήμα στο τετράδιο σας. Επιβεβαιώστε το αποτέλεσμά σας με το σχήμα που ακολουθεί..
Πειραματιστείτε με διάφορες τιμές δύναμης και γωνίας χρησιμοποιώντας αυτή την προσομοίωση που σας δίνει τη δυνατότητα να επαληθεύετε τα αποτελέσματά σας (οι τιμές των συνιστωσών φαίνονται πάνω αριστερά). Διατηρήστε τον άξονα y κατακόρυφο θέτοντας σταθερά φ=0μοίρες. Για παράδειγμα μπορείτε να θέσετε :
F=10N, θ=30μοίρες
F=10N, θ=150μοίρες
F=12N, θ=60μοίρες
Αφού υπολογίσετε τις συνιστώσες με την τριγωνομετρία, επιβεβαιώστε με την προσομοίωση την ορθότητα του αποτελέσματος.
Οι ερωτήσεις σας είναι ευπρόσδεκτες στο e-mail μου μαζί με φωτογραφίες της προσπάθειάς σας στο τετράδιο.
Σε μία ιδιαίτερα εύληπτη απεικόνιση εδώ θα βρείτε την μέθοδο που ακολουθούμε για να αναλύσουμε το βάρος ενός σώματος σε δύο συνιστώσες, μια παράλληλη και μια κάθετη στην τροχιά κίνησης. Αυτή η τεχνική πρέπει οπωσδήποτε να έχει εμπεδωθεί πριν μελετήσουμε την κίνηση σε κεκλιμένο επίπεδο. Ασφαλώς και δε μας χρειάζεται όταν το σώμα κινείται σε οριζόντια τροχιά, αφού τότε το βάρος είναι κατακόρυφο, και η διεύθυνσή του ταυτίζεται με τον y-άξονα.